
Directeur Bart Waijers en stagecoördinator Karen Backes in het nieuwe praktijklokaal op het Weerstandterrein
Levensecht oefenen als voorbereiding op een baan
De Ortolaan brengt school een stap dichter naar het bedrijfsleven
Breng het bedrijfsleven in het onderwijs en andersom: dat is het motto van De Ortolaan in Roermond. Naast theorielessen op school gaan leerlingen aan de slag in een nieuw praktijklokaal, vertellen directeur Bart Waijers en stagecoördinator Karen Backes. Dat lokaal is ingericht met en voor leerlingen.
“Afgelopen jaren hebben wij onze arbeidsroute goed neergezet, met mooie stageplekken voor leerlingen”, vertelt directeur Bart Waijers van De Ortolaan Roermond. “Ook is het brede oriëntatieprofiel Dienstverlening en Producten geïntroduceerd. Wat is er dan mooier dan levensechte oefensituaties aanbieden in het echte bedrijfsleven? Dat is wat we hier bij Weerstand gaan doen.”
De Ortolaan werkt samen met allerlei stagebedrijven waar leerlingen als groep of individueel op stage kunnen. Ook organiseren Karen en haar collega’s regelmatig bedrijfsbezoeken om leerlingen kennis te laten maken met ‘de buitenwereld’. Dit staat allemaal als een huis, maar tóch wil de school leerlingen iets extra’s bieden. En dat kan bij Weerstand.
Weerstand bruist
Van flyers ontwerpen tot filmpjes maken, van wafels bakken tot leren in de horeca en van helpen in de barbershop of assisteren in de galerie: de mogelijkheden bij Weerstand zijn legio. Dit bruisende bedrijventerrein biedt ruimte aan allerlei startende en creatieve ondernemers.
Hier richtte stagecoördinator Karen Backes met collega’s en leerlingen een praktijklokaal in, van waaruit leerlingen aan de slag gaan voor en met de andere bedrijven en organisaties in de omgeving. Ze kan niet wachten om te starten.

Oefenplaats in de praktijk
“Dit praktijklokaal is géén schoolplek, maar een oefenplaats in de praktijk”, legt Karen uit. “Ons schoolgebouw heeft beperkte praktijkmogelijkheden. Het praktijklokaal biedt dus letterlijk ruimte. Maar de link met de praktijk maakt het ook leuker en uitdagender voor de leerlingen, benadrukt Karen.
“Deze praktijkomgeving sluit aan bij de belevingswereld van onze jongeren. Het gros van onze leerlingen heeft moeite om een les lang stil te zitten, hier kunnen ze bewegend leren. Ze willen ook graag iets voor een ander doen. En de ondernemers hier bij Weerstand denken graag buiten kaders en willen graag met onze leerlingen samenwerken.”
Wat is Dienstverlening en Producten?
Het profiel Dienstverlening en Producten is een breed vmbo-programma waarin leerlingen activiteiten organiseren en op projectbasis allerlei opdrachten doen. Zo ontwikkelen zij de kennis, vaardigheden en de houding die in allerleí soorten werk voorkomen. Zij maken kennis met het inzetten van diensten en toepassing van nieuwe technologieën en met allerlei verschillende branches. Zo kunnen zij goed voorbereid een beroepsopleiding kiezen.
Bekijk de video van de modeshow die leerlingen van De Ortolaan vorig jaar al organiseerden bij Weerstand. De school werkte hiervoor samen met (stagebedrijf) Het Goed en de Groene Transformator. Het Goed leverde tweedehands meubeltjes en kleding die de leerlingen vervolgens mooi hebben opgepimpt en De Groene Transformator gaf twee workshops over duurzaamheid.
Impactteam Duurzame arbeidstoeleiding
Hoe worden we samen steeds beter? In impactteams versterken wij onze expertise. In impactteam Duurzame arbeidstoeleiding zijn alle Aloysiusscholen met een route arbeid vertegenwoordigd en onlangs was het team gast van De Ortolaan Roermond in het nieuwe praktijklokaal op het Weerstandterrein.
Het impactteam focust op duurzaam werk voor onze leerlingen. Zorgvuldige en fasegewijze voorbereiding op werken en de mogelijkheden voor effectievere nazorg zijn twee (onderzoeks)lijnen van het impactteam. Bekijk de nieuwe gezamenlijke website van alle scholen met een route arbeid en laat je inspireren!
- Ga naar de website Duurzame arbeidstoeleiding
- Bekijk de factsheet van het impactteam


