
De Korenaer Eindhoven
Beroepenmarkt: al ‘winkelend’ inzicht krijgen in wat beroepen inhouden
Stage- en loopbaanbegeleiders Deborah Lagravière en Henri Schellekens geven samen met hun collega’s van De Korenaer Eindhoven met veel enthousiasme een boost aan Loopbaanoriëntatie- en Begeleiding (LOB). Met LOB bereidt het team van de school voor voortgezet speciaal onderwijs leerlingen zo goed mogelijk voor op het mbo of op een baan. Eén van de ingrediënten: een beroepenmarkt. Die werd afgelopen voorjaar voor de tweede keer georganiseerd en was een succes.
Van wie kun je nu beter horen hoe het er écht aan toegaat als je werkt in bijvoorbeeld de techniek, de zorg of het groen? Natuurlijk: van beroepsbeoefenaars zelf!
Ruim twintig organisaties en 42 beroepsbeoefenaars waren paraat op de beroepenmarkt in de school, om leerlingen te vertellen over hun vak, een leuke workshop te geven of om leerlingen via een andere aansprekende werkvorm kennis te laten maken met elementen van hun werk. Daarnaast kregen alle derdejaarsleerlingen een workshop van Dress for Succes, om meer te leren over de invloed van kleding als je solliciteert.
En? “Leerlingen vonden de beroepenmarkt heel leuk”, merkte Deborah, die met collega Henri rondliep als “matchmaker” als leerlingen hun weg niet meteen konden vinden. Veel inzet was niet nodig, want de meeste leerlingen stapten doelgericht af op het ‘standje’ van hun keuze. “Als je die blije koppies ziet na afloop van zo’n markt: daar doe je het voor!”

Goed voorbereid naar de markt
“Leerlingen kregen een lesbrief ter voorbereiding op de beroepenmarkt”, vertelt Deborah. “Die hebben de leerlingen in twee lessen behandeld in de klas met hun mentor. Daar zit bijvoorbeeld ook een klein testje bij om leerlingen bewust te maken van hun voorkeuren. Terplekke kregen ze ter ondersteuning een kaart mee met voorbeeldvragen die ze zouden kunnen stellen.”
Henri: “Ook de deelnemende bedrijven en organisaties waren tevreden. Je merkt wel dat wie echt iets leuks bedenkt om leerlingen te laten doen, het meeste belangstelling krijgt. Veel bedrijven komen volgend jaar graag weer.” Niet voor niets natuurlijk: leerlingen kunnen prima stagiaires en later werknemers zijn. “Nu had één leerling een bijbaan geregeld”, weet Deborah.
Na afloop van de beroepenmarkt vulden leerlingen hun ervaringen in, in hun digitale leeromgeving. Zo kunnen de mentor en/of Deborah en Henri daar later ook op teruggrijpen. “Doel is natuurlijk dat leerlingen goed voorbereid kiezen voor hun vervolgopleiding of een baan”, benadrukt Henri. “De beroepenmarkt helpt leerlingen om zich zo breed mogelijk te kunnen oriënteren en inzicht te krijgen in wat een beroep inhoudt.”
LOB vanaf leerjaar één
De beroepenmarkt is onderdeel van een programmatische aanpak van LOB, die start vanaf leerjaar één. “LOB staat wel op het lesrooster bij ons, zodat er regelmatig vaste momenten zijn om het aan bod te laten komen”, legt Deborah uit. “Maar het is vooral belangrijk dat het gedachtegoed van LOB continu aan bod komt en is ingebed in ons onderwijs en onze cultuur. Daar hebben we nog stappen in te zetten, maar wij willen graag dat leerlingen keuzes leren maken, want LOB is natuurlijk nooit af. Hun loopbaan gaat dóór.”
Andere belangrijke bouwstenen voor LOB op De Korenaer Eindhoven zijn onder meer de verbinding met burgerschapslessen en -excursies, mentorlessen LOB, interne en externe stages en ook de uitstroommarkt voor leerlingen die voor hun vervolgstap staan. Het plan is om vanaf komend schooljaar alle leerlingen aan het eind van het leerjaar te laten presenteren aan bijvoorbeeld hun ouders en klasgenoten en vertellen welke stappen zij hebben gezet in hun loopbaanontwikkeling.
Uitstroommarkt voor bovenbouwleerlingen
Henri: “Veel bovenbouwleerlingen vinden naar een open dag van het mbo gaan best spannend. Daarom nodigen we onder meer mbo-opleidingen hier uit. Zo kunnen leerlingen vast kennismaken en verlagen we de drempel voor ze.”
Komend najaar organiseert de school weer een uitstroommarkt. Naast mbo-opleidingen zijn er ook ondersteunende organisaties aanwezig, zoals UWV, Leerplicht en Autismepunt, participatiebedrijven en leerwerkbedrijven. Hét moment voor ouders en leerlingen om zich breed te laten informeren over de overstap naar vervolgonderwijs of arbeid.
“Na het bezoek aan de uitstroommarkt is een meeloopdag in het mbo alweer iets minder spannend voor veel leerlingen”, merkt Henri. De Korenaer Eindhoven zorgt sowieso voor een warme overstap – dan vervullen Deborah en Henri zo nodig de rol van overstapcoach.
- Mentoren volgden een driedaagse training LOB-gespreksvoering.
- Vijf collega’s zijn opgeleid tot loopbaancoach en volgden de post-hbo-opleiding Loopbaancoaching bij LOB123.
De Korenaer Eindhoven start met Dienstverlening en Producten
Vanaf komend schooljaar start De Korenaer Eindhoven met het profiel Dienstverlening en Producten. Dit profiel sluit ook helemaal aan bij de brede oriëntatie die het team zijn leerlingen wil bieden. Techniek, multimedia, Zorg en Welzijn, Economie en Ondernemen: het komt allemaal aan bod. Het is lekker praktisch, leerlingen werken vakoverstijgend aan projecten en ontwikkelen vaardigheden zoals samenwerken, presenteren, out of the box-denken en problemen leren oplossen
- Schooljaar 2025-2026 gaan vmbo-leerlingen in de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen aan de slag met Dienstverlening en Producten, op termijn is het de bedoeling dat ook leerlingen in de theoretische en arbeidsgerichte leerweg onderdelen aangeboden krijgen.